Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /system_cg2_1-0/_www/msl/views/functions/banery-lewa-kolumna.php on line 3

Daniel Spoerri "Zjedzone przez Katarzynę i jej przyjaciół" (1991)

Kim była Katarzyna, która razem z przyjaciółmi pewnego grudniowego dnia 1991 roku maczała w sosie bagietki i piła czerwone wino? Skąd dokładnie wiadomo, co jadła? Wspólny posiłek grupy przyjaciół „złapał w pułapkę” Daniel Spoerri tworząc asamblaż zatytułowany „Zjedzone przez Katarzynę i jej przyjaciół”. O tym, jak zamiast malować tradycyjną martwą naturę po prostu przytwierdził zastawę razem z resztkami jedzenia do blatu stołu i wbrew grawitacji powiesił je na ścianie jako obraz opowie Małgorzata Wiktorko.

Daniel Spoerri (ur. 1930 roku) pochodził z Rumunii, skąd w 1942 roku po śmierci ojca razem z resztą rodziny uciekł przed nazistami do Szwajcarii. Studiował balet klasyczny w Zurychu i taniec w Paryżu, a potem pracował jako tancerz, choreograf, reżyser i scenograf w Szwajcarii i Niemczech. W 1959 roku zamieszkał we Francji i zaczął zajmować się poezją konkretną. W 1960 roku poznał artystów łączonych z ruchem Nowego Realizmu i zaczął tworzyć swoje pierwsze „tableux-pieges”, tzw. „obrazy- pułapki”.
„Wpadały” w nie talerze, sztućce, serwetki, kieliszki i resztki jedzenia pozostające na stole po wspólnych posiłkach. Łączył je na płaszczyźnie stołu tworząc złożony z różnych banalnych przedmiotów asamblaż. W ten sposób utrwalił również to, co na początku grudnia 1991 roku zjedli w towarzystwie przyjaciół razem z Kathariną Duwenhoegger, od 6 grudnia jego żoną. Jej nazwisko widoczne jest na leżącym na stole zaproszeniu na wystawę jej prac w Rzymie.
Utrwalając w ten sposób ślady spotkań przy stole Spoerri miał jednak świadomość niemożliwości zatrzymania czasu, i nie próbował zrobić tego na silę np. poddając resztki jedzenia konserwacji. Dlatego jego prac nie można nazwać „apetycznymi” - starzeją się i wietrzeją tak jak po wielu latach blakną wspomnienia wspólnych spotkań przy stole.
Mimo że sam nie uważał tego typu działań za sztukę, to sformułowanie „sztuka kulinarna” nabiera w jego przypadku specjalnego znaczenia: oprócz tworzenia obrazów-pułapek, w latach 60. zaczął w ramach swoich wystaw podejmować gości wystaw ucztami niczym szef restauracji, a w 1968 roku otworzył w Düsseldorfie własną restaurację, łącząc ją potem z Eat-Art Gallery („Galerią Sztuki Jedzenia”), gdzie prezentował dzieła nadające się do skonsumowania, np. rzeźby z chleba. Dodatkowo w zurychskiej gazecie Weltwoche prowadził rubrykę poświeconą restauracjom.


Dlaczego Zespół Czarnych Form Organicznych Abakanowicz wywołuje dreszcz emocju u odbiorcy i czy potrawy, po których zostały brudne półmiski w dziele Daniela Spoerri naprawdę zostały Zjedzone przez Katarzynę i jej przyjaciół. Na te i inne nurtujące bywalców Muzeum pytania odpowiedzą pracownicy Działu Edukacji. Zbiórka w każdy wakacyjny czwartek o godz. 18.00 przed kasą Muzeum. Wstęp wolny.
Daniel Spoerri
Zjedzone przez Katarzynę i jej przyjaciół (1991)
';

Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na zapisywanie na Twoim komputerze tzw. plików cookies. Ciasteczka pozwalają nam na gromadzenie informacji dotyczących statystyk oglądalności strony. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie ich zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.